Portugal zet beleid van "gouden visa" voort, ondanks corruptiezaak

Portugal zet zijn omstreden beleid van "gouden visa" voor rijke buitenlandse investeerders voort, dat heeft vicepremier Paulo Portas in het parlement bevestigd. Dat is opmerkelijk, want afgelopen weekend moest de minister van Binnenlandse Zaken nog aftreden als gevolg van een corruptieschandaal met de visa.
AP2013

"Het stopzetten van dit beleid zou een vergissing zijn. Andere landen, die onze concurrenten zijn, zouden er onmiddellijk van profiteren", verklaarde Portas. Hij wees er ook op dat er binnen de Europese Unie een vijftiental landen zijn met een gelijkaardig investeringsbeleid.

De zogenaamde "gouden visa" werden in 2012 in het leven geroepen en leverden Portugal zo'n 1,1 miljard euro aan investeringen op. De fiscale inkomsten waren goed voor 105 miljoen. "Ik denk niet dat Portugal in de mogelijkheid verkeert om zijn deur te sluiten voor inkomsten van deze omvang", aldus de vicepremier.

Met de "gouden visa" worden bijzondere gunsten verleend aan buitenlanders die ofwel een vastgoed van minstens 500.000 euro kochten, die minstens 1 miljoen euro kapitaal naar het land transfereerden of die 10 banen creëerden. Het waren vooral Chinezen, Brazilianen en Russen die ervan profiteerden. Als zij minstens zeven dagen per jaar in Portugal verblijven, kunnen ze vrij in de Schengenzone reizen.

De voorbije week pakte de Portugese politie elf personen op, van wie enkele Chinezen en enkele ambtenaren, onder wie het hoofd van de grenspolitie. De minister van Binnenlandse Zaken van Portugal nam ontslag.