Regering wil deeltijds pensioen invoeren

Het was al een ideetje van Frank Vandenbroucke: deeltijds met pensioen gaan, en deeltijds doorwerken vanaf de leeftijd waarop men vervroegd met pensioen kan. Pensioenminister Daniel Bacquelaine wil het nu effectief invoeren.

Het deeltijds pensioen was een voorstel van de Pensioencommissie onder leiding van gewezen SP.A- minister Frank Vandenbroucke en werd ook opgenomen in het regeerakkoord. Het komt erop neer dat men deeltijds zijn pensioen kan opnemen, en deeltijds voortwerkt. Zo krijgen ze meer vrijheid om het einde van hun loopbaan te plannen, bijvoorbeeld tussen 60 en 65 jaar, zegt minister Bacquelaine

"Het deeltijds pensioen kan men opnemen vanaf de leeftijd waarop men vervroegd met pensioen kan gaan", herneemt de minister het voorstel. "De werknemer neemt dan een deel van zijn pensioen op, terwijl hij voortwerkt en voor die tewerkstelling extra pensioenrechten opbouwt." Iedereen moet de vrije keuze hebben, en ook de gevolgen van die keuze kennen, benadrukt de minister.

Bacquelaine ziet in het deeltijds pensioen een alternatief voor de bestaande systemen die in de privé- en overheidssector bestaan om de arbeidsmarkt te verlaten, zoals het tijdskrediet of de loopbaanonderbreking.

Het idee van de minister moet nog concreet worden uitgewerkt door de commissie voor de pensioenhervorming, die de regering wil oprichten.