Regisseur "The graduate" is overleden

Regisseur Mike Nichols is overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Nichols was van Duitse afkomst, maar het was in Hollywood dat hij een bloeiende carrière uitbouwde. In 1968 won hij de Oscar voor beste regisseur voor zijn film "The graduate". Hij werd 83.

Nichols werd geboren als Mikhail Igor Peschowski in een artistieke familie in Berlijn. Hij vluchtte naar de VS in 1939. Daar trad hij aanvankelijk toe tot een improvisatiegezelschap.

In 1966 maakte hij zijn regiedebuut met de film "Who's afraid of Virginia Woolf?" met de iconische sterren Richard Burton en Elizabeth Taylor in de hoofdrollen. Een jaar later regisseerde hij "The graduate" met een piepjonge Dustin Hoffman in de rol van Ben Braddock en Anne Bancroft als "femme fatale" Mrs. Robinson. De film leverde hem in 1968 de Oscar voor beste regisseur op.

Andere bekende films die hij regisseerde zijn "Carnal knowledge" (1971), "Silkwood" (1983), "Heartburn" (1986) en "Working girl" (1988). In 2007 nam hij voor het laatst in de regisseursstoel plaats voor de film "Charlie Wilson's war" met onder anderen Tom Hanks, Julia Roberts en wijlen Philip Seymour Hoffman.

Nichols is 83 geworden. Hij laat drie kinderen na evenals zijn vierde echtgenote Diane Sawyer die bekend is als nieuwsanker bij de zender ABC.