Ruimtestation ISS krijgt espressomachine

De bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS zullen weldra een espresso kunnen drinken, dankzij een speciaal voor de ruimte ontwikkelde machine.
NASA2010

De Russische Sojoez die zondagavond om 22.01 uur Belgische tijd naar het ISS moet vertrekken en drie nieuwe bewoners vervoert, heeft in de "bagage" ook de ISSpresso bij.

De espressomachine weegt zo'n 20 kilogram en is de vrucht van samenwerking tussen het Italiaanse aerospace-engineering en ruimtevoedingsbedrijf Argotec en het Italiaanse koffiemerk Lavazza. De ontwerpers moesten rekening houden met onder andere vloeistoffendynamica die helemaal anders in de ruimte is dan op Aarde.

De koffiemachine reist mee met de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti (47), de Amerikaan Terry Virts en de Rus Anton Tsjkaplerov. Het welkomstcomité bestaat uit de Amerikaan Barry Wilmore, de Rus Aleksandr Samokoetjajev en Elena Serova.

De nieuwkomers zullen tot midden mei 2015 space-espresso kunnen drinken. De huidige bewoners, aangekomen op 25 september, keren beginnen maart naar de Aarde terug.