Sioen: "Band Aid 30 is gemiste kans om mensen te sensibiliseren"

"Band Aid 30 lijkt meer aandacht aan de deelnemende artiesten te besteden dan aan het eigenlijke doel van de campagne." Dat heeft Sioen gezegd in "De bende van Annemie" op Radio 1. Daarmee schrijft de muzikant zich in de toenemende stroom van kritiek op het liefdadigheidsinitiatief in.

Sinds maandag is de single "Do they know it's Christmas?" van Band Aid 30 online verkrijgbaar. Dertig jaar na de originele campagne en het bijhorende, gelijknamige nummer wil initiatiefnemer Bob Geldof op die manier geld inzamelen voor de strijd tegen ebola. Wereldwijd klinkt de kritiek op het initiatief evenwel steeds luider. Velen vinden het een paternalistische vorm van liefdadigheid die de vorige eeuw toebehoort.

Ook Sioen is weinig opgezet met Band Aid 30, zo zei hij in "De bende van Annemie" op Radio 1. Zelf heeft hij nochtans al flink wat ervaring met zingen en muziek maken voor het goede doel. "Het stoort me vooral dat op de website van Band Aid 30 nauwelijks informatie is te vinden over het eigenlijke doel van de campagne. Noch staat vermeld waaraan het ingezamelde geld concreet wordt besteed. Wel staat van alles te lezen over de artiesten zelf. Het zijn echte iconen die veel invloed uitoefenen. Meer informatie over de campagne was dan ook opportuun geweest. Nu is het vooral een gemiste kans om mensen te sensibiliseren."

"Tekst dringt niet tot de essentie door"

Ook de tekst van het lied stoort Sioen danig. "De tekst wordt omschreven als neerbuigend, conservatief en klef. Veel artiesten hebben om die reden ook afgehaakt. De tekst dringt helemaal niet tot de essentie door."

"Wij denken dat we weten hoe we Afrika het beste kunnen helpen, maar dat idee strookt niet altijd met de realiteit. In Afrika zelf zíjn al 2 nummers opgenomen ten voordele van de strijd tegen ebola. Misschien hadden de artiesten van Band Aid 30 beter een lokaal doel uitgekozen. Zo kampt het Verenigd Koninkrijk met een vierde wereld van jewelste."

"Natuurlijk is het beter dat íéts wordt gedaan dan niets. Alhoewel: eens te meer voedt Band Aid 30 het imago van Afrika als was het een kale vlakte vol armoede en treurnis. Op lange termijn doet dit meer kwaad dan goed. Het kan potentiële investeerders afschrikken."