Studiedag nodigt schattenjagers met zeevondsten uit

Wie tijdens een strandwandeling of een vispartijtje in zee ooit een opmerkelijke vondst deed en die meenam, kan die zeeschat laten beoordelen door experts. In het kader van het onderzoeksproject SeArch vindt komende maandag een studiedag plaats in het Provinciaal Hof in Brugge.

De Noordzee biedt een schat aan informatie. Enerzijds omdat ze 10.000 jaar geleden nog een toendralandschap was dat bewoond werd door mammoeten en holenleeuwen, anderzijds omdat de Noordzee al eeuwen een knooppunt is van scheepvaartroutes én het decor vormde van tal van zeeslagen. In het Belgische deel alleen al zijn er 228 scheepswraksites geïdentificeerd.

Geregeld spoelen zeeschatten, gaande van fossiele beenderen tot wrakkenhout, aan op het strand. "Omdat verrassingen ook kunnen voortkomen uit wat vissers en burgers in de loop van de tijd op zee of op het strand hebben verzameld, biedt de studiedag op 24 november de mogelijkheid om markante strand- en zeevondsten "van op zolder" mee te brengen naar het Provinciaal Hof en daar voor te leggen aan experts", nodigt de organisatie iedereen uit.

Op de studiedag komen ook sprekers uit België, Nederland en Groot-Brittannië. "Ons onderwatererfgoed is niet hernieuwbaar. Het is een uniek en onvervangbaar cultureel goed dat ons antwoorden kan bieden op vele onderzoeksvragen over onze voorouders, over prehistorische landschappen en over het klimaat", aldus VLIZ-directeur Jan Mees.