7 op de 10 herstarters slagen als ondernemer

7 op de 10 herstarters slagen uiteindelijk als ondernemer. Dat blijkt uit een onderzoek van Unizo. Een herstarter is een ondernemer die ooit failliet gegaan is en nadien een nieuwe zaak heeft opgestart. Unizo organiseert vandaag de eerste Dag van de Ondernemer, om het economische en maatschappelijke belang van ondernemers te onderstrepen.

In het onderzoek geven de meeste herstarters aan dat ze valkuilen hebben kunnen vermijden net doordat ze eerder failliet zijn gegaan. Dat zegt ook herstarter Willem Van den Berghe, van verpakkingsbedrijf InterBergCo.

"We hebben geleerd dat op een gegeven moment een bepaald type van bedrijf in een bepaalde markt geen toekomst meer had. Dan moet je niet volharden in de boosheid. Dikwijls zijn het ook niet je eigen fouten, maar macro-economische omstandigheden, daar heb je zelf geen impact op. Het is niet altijd een persoonlijk falen", zegt Van den Berghe.

Diegenen die falen bij de opstart van hun onderneming, zijn minstens tal van ervaringen rijker. Ze zullen een volgende keer valkuilen herkennen en er dan ook hopelijk tijdig iets aan doen, zo luidt het bij Unizo. In het onderzoek van de middenstandsorganisatie geeft 93 procent van de herstarters aan dat ze valkuilen hebben vermeden doordat ze eerder failliet zijn gegaan.

Wat zijn dan die valkuilen? De risico's verkeerd inschatten, de markt verkeerd inschatten, de cash-stroom verkeerd inschatten, onvoldoende opvolging van klanten of ze al dan niet correct betalen, enzomeer. Het zijn elementen waar je als herstarter de tweede keer beter op bent voorbereid, zegt Unizo.