"Dialoog toch niet aangaan bij zware fiscale fraude?"

SP.A en Groen zijn niet a priori tegen het pleidooi van staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) voor overleg tussen de belastingplichtige en de belastingcontroleur, maar waarschuwen dat dialoog niet mag leiden tot toegeeflijkheid.

Volgens Sleurs is overleg tussen de belastingplichtige en de fiscus nodig omdat de wetgeving nu soms te complex is. Daardoor, denkt Sleurs, is het voor de belastingplichtige niet altijd duidelijk wat fraude is.

Het voorstel stuit niet meteen op een njet bij oppositiepartijen SP.A en Groen, maar de 2 partijen waarschuwen er wel voor dat zo'n dialoog niet mag leiden tot toegeeflijkheid. "Overleg helpt altijd, maar echte fiscale fraude moet blijvend worden aangepakt", zegt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven (foto). "Het een mag geen doekje voor het bloeden zijn voor het ander. Bij de aanpak van zware fiscale fraude mag er geen overleg aan te pas komen. Overleg bij kleinere vergissingen, is uiteraard geen probleem."