"Eindelijk sereen overleg" bij Delhaize, "maar 1 zwaluw maakt lente niet"

Het overleg bij Delhaize is vandaag sereen verlopen. Dat viel na afloop te horen bij de bediendebonden, die tevreden zijn over de manier van onderhandelen. Ook de directie van Delhaize bevestigt dat de sfeer vrijdag constructief was.

Volgens de vakbonden is beloofd om rekening te houden met hun bekommernissen: de directie zal een nieuw voorstel rond arbeidsorganisatie overmaken. "Dat gaan we volgende week intern bestuderen", zegt Verleyen. Het volgende overleg is gepland voor 2 december.

De directie bevestigt dat ze de thema's van vandaag tegen volgende week "voort gaat verduidelijken". "Op 2 december willen we dan andere thema's behandelen", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "We hopen dat het overleg op deze manier vooruitgaat."

Het blijft afwachten of er ook inhoudelijk vooruitgang kan worden geboekt. Bij de bonden blijft men voorzichtig. "Een zwaluw maakt de lente niet", zegt Verleyen. "We voelden vandaag dat de directie vooruitgang wilde maken", zegt Myriam Delmée van de socialistische bond.

Het is voor het vakbondsfront in elk geval de bedoeling om tot een globaal akkoord te komen en niet over deelakkoorden te onderhandelen. "Alles hangt aan elkaar." Verleyen herhaalde ook dat de vakbonden bij Delhaize absoluut niet van plan zijn om loonsinlevering te aanvaarden.

Delhaize kondigde voor de zomervakantie aan dat ze 2.500 personeelsleden wil laten afvloeien en veertien van de 138 winkels in eigen beheer wil stopzetten.