"Ik had geen idee dat de president me ging vermelden"

De speech van de Amerikaanse president Barack Obama met de oproep om honderdduizenden immigranten te regulariseren heeft veel emoties losgeweekt, niet het minst bij Astrid Silva. Toen bleek dat de president haar persoonlijk vermeldde als een goed voorbeeld, barstte ze in tranen uit.

In zijn speech afgelopen nacht deed Obama plannen uit de doeken om massaal illegale inwijkelingen te regulariseren. Er hangen voorwaarden aan vast, waardoor naar schatting zo'n 4,5 miljoen van de 11 miljoen illegale immigranten in de VS in aanmerking komen.

Naar de speech werd met spanning geluisterd, niet het minst door de vele 'hispanics', mensen met een Spaanssprekende achtergrond uit Latijns-Amerika. In Las Vegas keek Astrid Silva toe. Plots hoorde ze hoe Obama haar verhaal meegaf, en haar roemde als een goed voorbeeld. "Zijn we een natie die positief ingestelde immigranten met hoop en verwachtingen zoals Astrid weer op de keien zet, of een natie die een manier bedenkt om de deur te openen en haar binnen te laten?", stelde Obama een retorische vraag.

Als 4-jarig meisje aangekomen zonder bezittingen

Obama had net verteld hoe ze als vierjarig meisje vanuit Mexico in de States was gearriveerd met amper enkele bezittingen, waaronder de jurk die ze droeg, een pop en een kruisje. Haar ouders werkten beiden, en ze schreef zich uiteindelijk stiekem zelf in op school - wat niet zonder gevaar was om 'ontmaskerd' te worden, red. - om te kunnen studeren, en om Amerikaans te leren. Intussen studeert ze in het hoger onderwijs om haar diploma te halen.

Een journaliste van de Amerikaanse website The Huffington Post was er getuige van hoe Silva prompt in tranen uitbarstte en postte het verhaal op de website. Silva was compleet verrast, en zei dat ze geen flauw idee had dat haar verhaal vermeld ging worden door Obama. Overigens had VRT-buitenlandjournalist Bert De Vroey twee jaar geleden toevallig ook al een gesprek met diezelfde Silva. Dat verhaal kunt u beluisteren via de link aan de rechterkant.