Antwerpen zet maandag minstens 100 extra agenten in

Voor de regionale stakingsdag van komende maandag worden in Antwerpen zeker 100 extra politieagenten ingezet. Dat melden de politievakbonden. Er zijn agenten opgevorderd uit de verschillende Antwerpse politiezones, maar ook federale diensten komen bijspringen.

De stad Antwerpen wil er alles aan doen om te vermijden dat de zaken uit de hand zouden lopen, na de incidenten van de grote betoging in Brussel op 6 november. Toen kwamen ruim 100.000 mensen op straat, en veroorzaakte een kleine minderheid rellen waarbij tientallen ordehandhavers gewond raakten.

Antwerpen wil niet dezelfde fouten maken als de Brusselse politie en wil zich duidelijk goed voorbereiden. Zo goed, dat Michel Goyvaerts van de politievakbond NSVP het heeft over een vrij unieke situatie: "De overheid heeft ons beloofd dat ze voldoende maatregelen heeft getroffen om de mensen te beschermen. Buiten het korps van Antwerpen heeft ze extra manschappen gevraagd om bijstand te leveren in Antwerpen. (...) Het gaat niet enkel om lokale, maar ook om federale politiemensen, en dat is wel vrij uniek."

Er worden uitzonderlijk honden ingezet

De Antwerpse politie en burgemeester Bart De Wever (N-VA) willen niets zeggen over extra politiemensen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt wel dat hij uitzonderlijk toestemming geeft om honden in te zetten.

Er waren ook geruchten dat er supporters van voetbalclub Feyenoord naar Antwerpen zouden komen, maar die blijken ongegrond.