Belgische Transportbond pleit voor "sociale Europol"

De Belgische en Europese overheden moeten volgens de Belgische Transportbond (BTB) dringend maatregelen nemen tegen sociale dumping in de transportsector. De vakbond pleit onder meer voor een Europese sociale politie die kan controleren en sanctioneren.
Verwendung weltweit, usage worldwide, Modelfreigabe vorhanden., Model released.

De Belgische Transportbond (BTB) heeft een studie laten uitvoeren door Universiteit Antwerpen (UA) en heeft op basis daarvan een witboek voor de transportsector samengesteld met daarin 25 maatregelen om problemen met de sociale omstandigheden van truckers te verbeteren.

Op Europees niveau wil de BTB dat de reeds bestaande Europese sociale regels geharmoniseerd worden en beter gehandhaafd worden. "We pleiten daarvoor voor een sociale Europol", zegt Tom Peeters van de BTB aan de VRT. "Een Europese sociale politie die in elk land kan controleren en sanctioneren." Daarnaast pleit de socialistische bond onder meer voor een Europees minimumloon. "Dat is een discussie die intussen volop aan de gang is in Europa. We hopen dat het er effectief van komt."

In eigen land blijkt uit het witboek dat er hogere boetes moeten komen voor de werkgevers en strengere regels voor het zogenoemde cabotage, dat is binnenlands transport door buitenlandse chauffeurs. "Truckers worden tegen elkaar opgezet. Buitenlandse collega's verdienen hier vijf keer wat ze thuis krijgen, waardoor er velen staan te springen om het te doen", zegt Peeters aan Belga. "Maar dan zie je dat ze weken na elkaar moeten werken en langs de kant van de weg moeten leven. Dat is moderne slavernij bij multinationals."