Bouw Nicaraguakanaal start dan toch nog dit jaar

De bouw van het Nicaraguakanaal zal dan toch nog dit jaar starten. Eerder waren de werkzaamheden uitgesteld door nieuwe haalbaarheidsstudies, maar het project blijkt nu alsnog haalbaar. Het Nicaraguakanaal moet de Stille Oceaan verbinden met de Atlantische Oceaan, naar het voorbeeld van het Panamakanaal.

De werkzaamheden aan het kanaal starten op 22 december. De route die voorgesteld wordt zal 278 kilometer lang zijn. Het kanaal wordt langer, dieper en breder dan het Panamakanaal en moet tegen 2020 volledig klaar zijn. "Het wordt wellicht het grootste infrastructuurproject ooit", zegt projectleider Bill Wild aan Reuters. Tijdens het eerste jaar alleen al zou meer dan een miljoen kubieke meter aarde uitgegraven worden.

De bouw van het Nicaraguakanaal lokt uiteenlopende reacties uit in het land. Milieuorganisaties houden hun hart vast voor de toekomst van het Meer van Nicaragua, het grootste zoetwatermeer in Centraal-Amerika. Anders dan in Panama, waar een groot gebied tussen de twee kustlijnen onder water werd gezet, en tot een vogelrijk nationaal park omgevormd werd, zal het Nicaraguakanaal een al bestaand meer doorkruisen.

Daar tegenover staat dat het kanaal heel wat werkgelegenheid zal opleveren, geen onbelangrijk argument in een van de armste landen van Latijns-Amerika. Volgens president Ortega zal het kanaal Nicaragua "economisch onafhankelijk" maken. De bouw van het kanaal alleen al zou 50.000 mensen tijdelijk werk verschaffen.