Computers "gegijzeld" na nepmail Bol.com in Nederland

Cybercriminelen hebben geprobeerd Nederlanders op te lichten. Ze stuurden een mail rond over een zogenaamde bestelling bij Bol.com. Als mensen de bijlage openen, nemen de afzenders de computer over. Zij eisen vervolgens losgeld van de gedupeerden.

Meerdere klanten hebben vandaag contact opgenomen met het bedrijf. Het is niet bekend hoeveel mensen gedupeerd zijn. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres klantenservicebol.com.

"Wij sturen nooit mails vanuit dat adres, mensen kunnen het daaraan herkennen. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden versturen wij nooit", aldus een woordvoerster. De webwinkel zoekt uit of hij aangifte kan doen.

Het fenomeen cybergijzeling kwam vorige maand ook in het nieuws bij onze noorderburen. Toen gebruikten de daders de namen van PostNL en DHL om toegang tot computers te krijgen. Het is niet bekend wie erachter zitten en of het nu om dezelfde daders gaat. Met bitcoins kunnen mensen snel en anoniem aan geld komen.

Een van de gedupeerden is een advocatenkantoor. "In de mail konden we een bestelling in de gaten houden, track and trace. Ons hele netwerk is nu gegijzeld. We moeten 780 dollar in bitcoins betalen, omgerekend 630 euro", meldt een advocaat, die op anonimiteit staat. Het kantoor ziet geen andere keus dan betalen. "Je moet wel, anders ben je alle bestanden kwijt. Het is zonde van het geld, maar ons werk is veel meer waard."