De Wever: "Denk goed na over gevolgen van acties maandag"

Bart De Wever (N-VA) hoopt dat de stakers maandag goed nadenken over de gevolgen van hun acties. "De economie platleggen is de tak afzagen waar we allemaal op zitten", zegt hij. "Dit doen op basis van valse informatie is dramatisch."

N-VA-voorzitter Bart De Wever begrijpt de ongerustheid bij de havenarbeiders, maar benadrukt dat noch hij noch de federale regering iets hebben tegen de wet-Major dat het beschermde statuut van de havenarbeiders regelt. "We willen - in samenspraak met de vakbonden - nagaan of de wet nog actueel is. We zouden er graag een functionele toepassing van hebben, geen territoriale zoals nu het geval is."

De Wever benadrukt dat de echte bedreiging voor het statuut vanuit Europa komt en betreurt het dat de havenarbeiders daar hun pijlen niet op richten. "Ik heb de indruk dat bepaalde elementen doelbewust de pijlen op de verkeerde persoon richten om zoveel mogelijk amok te maken tegen het stadsbestuur en de federale regering", zegt hij. "We hebben in Brussel gezien wat daarvan de gevolgen zijn."

Tak afzagen

"Ik hoop dat mensen beseffen dat de economie platleggen gelijk staat aan de tak afzagen waar we allemaal op zitten. Als dit dan nog gebeurt op basis van valse informatie, dan is dat dramatisch." De Wever hoopt dat het maandag rustig blijft. "Een normale staking of manifestatie behoort tot onze grondrechten", zegt hij. "Ik hoop dat de mensen goed nadenken over de gevolgen, ook aan de gevolgen voor hun gezinnen." Hij verwijst onder meer naar de vervolging van sommige amokmakers na de rellen in Brussel.

De Wever geeft voorts zijn Brusselse collega Yvan Mayeur (PS) opnieuw een veeg uit de pan. "Dit stadsbestuur heeft niet de gewoonte om agenten als boksbal te laten gebruiken door mensen die op straat komen om amok te maken", zegt hij. "Dit stadsbestuur staat achter het politiekorps en zal hen blijven steunen."