Doorbraak in nucleaire onderhandelingen met Iran?

De VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Javad Zarif (samen op de foto met Catherine Ashton) zouden een nieuw voorstel klaar hebben dat de muurvaste nucleaire onderhandelingen tussen Iran en het Westen uit het slop kan halen.

De VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland maken zich al langer zorgen over de nucleaire ambities van Iran. Jarenlange economische sancties hebben Teheran tot de onderhandelingstafel gedwongen, maar die onderhandelingen lopen op zijn zachtst gezegd nogal stroef. Maandag vervalt er een nieuwe deadline voor een akkoord en vanavond zag het er even zeer slecht uit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet eerst weten Wenen, de stad van de onderhandelingen te verlaten. Gelijkaardig nieuws was er te horen uit het Iraanse kamp. Later vanavond zijn beide landen toch opnieuw aan tafel gaan zitten. Kerry zou nu samen met Zarif een nieuw voorstel klaar hebben dat de muurvaste onderhandelingen uit het slop kan halen.

Beide heren moeten het voorstel nog aftoetsen bij hun respectievelijke achterban. Het is niet duidelijk wat er in het voorstel staat.