Drie mensensmokkelaars opgepakt langs E40 in Jabbeke

Op de snelwegparking in Jabbeke zijn afgelopen nacht opnieuw drie mensen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Twee Syriërs en een Irakees probeerden vijftien vluchtelingen op vrachtwagens te verstoppen.
Archieffoto

De West-Vlaamse parkings langs de E40 zijn al langer het geliefkoosde werkterrein van smokkelbendes. Afgelopen nacht zag de politie hoe een groepje vluchtelingen zich in de struiken moest verbergen. Bij het kiezen van geschikte vrachtwagens schuwde de Irakese verdachte het geweld niet. Een Britse en een Hongaarse trucker werden met een mes bedreigd toen ze de smokkelactie in de gaten kregen.

De groep vluchtelingen bestond uit elf Syriërs en een gezin uit Iran. Het jongste kind van dat gezin is amper acht jaar oud. Ook onder de Syrische vluchtelingen bevonden zich twee minderjarigen. Dat toont volgens het parket opnieuw de nietsontziende handelswijze van de smokkelaars. "Volwassen mensen en kinderen dienen zich urenlang in deze koude temperaturen te verbergen. Zij worden daarbij overgeleverd aan de willekeur van de smokkelaars die er niet voor terugdeinzen om hun wapens te gebruiken", aldus procureur Frank Demeester. Het parket verwijst ook nog naar de grote economische schade die mensensmokkel in de transportsector veroorzaakt.

De drie verdachten worden vanavond voor de Brugse onderzoeksrechter geleid. Die zal beslissen over hun aanhouding.