Dure en loodzware generator wordt geborgen in Antwerpse haven

In het Delwaidedok in het noorden van het Antwerpse havengebied wordt een loodzware en peperdure generator geborgen die al sinds midden juni op de bodem van het dok ligt. Een transport over water binnen het havengebied liep toen grondig verkeerd.

De generator weegt zowat 345 ton en zou onder meer ingezet worden in de petrochemische sector. Zowel het toestel zelf als het transport ervan zijn peperduur. Er moeten dan ook heel wat voorzorgsmaatregelen genomen worden om het gevaarte zelfs maar enkele dokken ver te vervoeren, maar desondanks liep het enkele maanden geleden volledig mis. Toen de transportfirma de generator vanop een drijvend platform op de kaai wilde zetten, schoof die in het water en zonk tot 16 meter diepte.

Het Havenbedrijf, dat zelf geen rechtstreeks betrokken partij was, liet een boei aanbrengen ter hoogte van de plaats waar de generator gezonken was, maar stelde dat er niet meteen hinder was voor het scheepvaartverkeer.

De eigenaar of betrokken verzekeringsmaatschappij moest het toestel wel zo snel mogelijk laten bergen, maar dat sleepte toch enkele maanden aan. Na enkele dagen voorbereidende werken, gebeurt vandaag de berging met de drijvende kraanbok Brabo, die tot 800 ton kan tillen. Tegen de middag zou de operatie afgerond zijn. Het Havenbedrijf vraagt aan de scheepvaart om in tussentijd de werkzone met matige vaart te passeren en golfslag te vermijden.