ESA lanceert "vliegend strijkijzer" begin 2015

De ESA lanceert op 11 februari het prototype van het Intermediate eXperimental Vehicle (IXV), een onbemand ruimtetuig dat autonoom naar de aarde kan terugkeren. België speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het tuig dat de vorm heeft van een groot vliegend strijkijzer.

De IXV wordt op 11 februari door een lichte Europese VEGA-draagraket vanop Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De raket moet het tuig op 450 km hoogte uitzetten, waarna de IXV terug de atmosfeer induikt en uiteindelijk, afgeremd door een valscherm, in de Stille Oceaan neerploft. Een schip moet de minishuttle bergen. Het experimentele ruimtetuig vliegt volledig autonoom, de vluchtleiding in Turijn stuurt geen enkel commando.

Het onbemande ruimtetuig ziet er uit als een zeer kleine spaceshuttle ter grootte van een auto, en heeft min of meer de vorm van een strijkijzer. De IXV is vijf meter lang, 1,5 meter hoog en 2,2 meter breed. Het gewicht bedraagt volgetankt bijna twee ton. De ontwikkeling van het experimentele ruimtetuig duurde vijf jaar en vergde 170 miljoen euro. Zeven landen nemen primair deel aan de missie. België neemt 10 procent voor zijn rekening.