EU-lidstaten gaan plastic zakjes terugdringen

De Europese lidstaten zijn het unaniem eens over strenge regels om het gebruik van plastic wegwerpzakjes tegen te gaan. Ofwel voeren de lidstaten tegen eind 2018 een heffing in, ofwel treffen ze andere maatregelen om het gebruik terug te dringen tot nog 90 zakjes per inwoner tegen eind 2019.

Nu gebruikt de gemiddelde Europese burger nog zo'n 176 wegwerpzakjes per jaar. Cijfers die erg variëren van lidstaat tot lidstaat: van amper vier tasjes in sommige Scandinavische landen tot meer dan 460 in landen als Portugal en Polen. België behoort bij de betere leerlingen.

De Europese Commissie twijfelde eerder over het gemak waarmee de nieuwe regels zouden kunnen worden uitgerold, aangezien het compromis de lidstaten minder opties geeft om ze in nationale wetgeving om te zetten dan oorspronkelijk voorzien.

Het parlement moet de regels nog goedkeuren, maar dat wordt algemeen als een formaliteit gezien.