Geblokkeerde Eurostartreinen veroorzaken nog steeds hinder

Er is nog steeds hinder bij Eurostar nadat vannacht zo'n 1.300 passagiers aan boord van twee Eurostartreinen op weg naar Brussel en Parijs bijna 8 uur hebben vastgestaan vlak bij Rijsel. "Er waren twee kabelbreuken, wat uiterst zeldzaam is", verklaarde een woordvoerder van Eurostar aan AFP. Vandaag zijn verschillende Eurostartreinen geannuleerd.

Naar aanleiding van de kabelbreuk werden vandaag nog drie treinen geannuleerd. Het gaat om de trein van Parijs naar Londen van 10.13 uur, die van Brussel naar Londen van 10.56 uur en die van Londen naar Brussel om 14.04 uur. De rest van de dienst verloopt met 15 tot 20 minuten vertraging. Op twee treinen van Parijs naar Londen zijn extra stops voorzien in Rijsel.

Rond 18 uur gisteravond vertrokken twee Eurostartreinen uit Londen. De ene reed naar Parijs, met 696 passagiers aan boord, en moest om 21.17 uur stoppen in Lambersart, iets ten noorden van Rijsel. De andere Eurostar reed van Londen naar Brussel met zo'n 600 passagiers aan boord. Sebastiaan De Roeck uit Sint-Niklaas was een van de getroffen passagiers op die trein. Hij had gisteravond laat in Brussel moeten aankomen, maar ook zijn trein viel stil in de buurt van Rijsel.

"Net voor Rijsel vertraagden we, en na zo'n 10 à 15 minuten rijden aan 30 kilometer per uur is hij gewoon stil blijven staan", zegt hij aan het VRT-radionieuws.

"In het begin was er nog licht, dan is men overgeschakeld op noodverlichting om de batterijen te sparen. Dan heeft men ook de noodverlichting uitgeschakeld. Van de 8 uur hebben we toch 5-6 uur zonder verlichting gezeten, de airco is ook uitgevallen", gaat De Roeck verder.

"We kregen ook zeer weinig informatie. De conducteurs deden wel hun best, maar beschikten volgens mij gewoon niet over de meest correcte en recentste informatie. De meeste informatie heb ik van Twitter gehaald. Triestig."

Geen communicatie

De twee treinen werden door een diesellocomotief voortgetrokken tot in het station van Rijsel. Rond 5.30 uur kwam de geblokkeerde Eurostartrein uiteindelijk aan in Rijsel, waar de passagiers een andere trein moesten nemen naar Brussel. Daar kwamen ze rond 6.30 uur aan. "Er was 8 uur lang bijna niets van communicatie", vertelt Pieter Quaeyhaegens.

"Na een tijd zijn ze eten en drinken beginnen uitdelen, maar enkel aan de bars, en voor de mensen die het wisten. Rond 4.20 uur hebben ze een andere locomotief aangeschakeld en zijn we vertrokken naar Rijsel, waar we dan konden overstappen naar Brussel."

Met de sfeer in de trein viel het naar verluidt allemaal wel mee, er waren geen incidenten. In Brussel werden de passagiers opgevangen aan de balie van Eurostar. Ze kregen er een ander ticket en ze zijn naar huis gebracht met taxi's en andere treinen.

De andere Eurostartrein kwam rond 3.30 uur aan in Parijs. Ook 6 andere treinen liepen in de loop van de nacht vertraging op.

Compensatie

De passagiers van de trein Londen-Brussel krijgen een vergoeding ter waarde van tweemaal de prijs van een retourticket en ontvangen een gratis retourticket voor een latere reis. De getroffen passagiers op de trein Londen-Parijs krijgen hun ticket terugbetaald en ontvangen een gratis heenticket voor een latere reis, zegt Eurostar. Later vandaag verspreidt Eurostar een brief waarin Eurostar zich verontschuldigt en de compensatie aankondigt waarop de reizigers die een impact ondervonden hebben, recht hebben.