Griekenland verwacht 2,9 procent economische groei in 2015

Griekenland ziet eindelijk licht aan het eind van de tunnel. Het land verwacht volgend jaar een economische groei van 2,9 procent. Dat bleek in het parlement bij de voorstelling van de begroting. Ook de werkloosheid en de staatsschuld - die sinds de crisis wel enorm zijn toegenomen - zouden volgend jaar dalen.

Griekenland kampte sinds eind 2008 met een recessie. De meest recente kwartalen toonde de Griekse economie al een lichte groei (+0,4 procent in tweede kwartaal en +1,7 procent in het derde), maar over heel 2014 zou het herstel beperkt blijven tot 0,6 procent. Volgend jaar zou de economische groei versnellen, tot 2,9 procent.

Minder goed nieuws had de regering over de staatsschuld. Na de explosieve groei de voorbije jaren, komt de schuld eind dit jaar uit op 177,7 procent van het bruto binnenlands product. In 2015 verwacht men ze terug te dringen tot 171,4 procent. Dat is iets meer dan de beoogde 168 procent.

De werkloosheid zou dalen van 24,8 procent dit jaar tot 22,6 procent in 2015.

De Griekse begroting voorziet in een tekort van 0,2 procent volgend jaar, tegen 1,3 procent in 2014. Het primaire overschot (zonder de intrestkosten, nvdr) wordt zelfs op 3 procent geschat. De trojka (Europese Unie, ECB en IMF) moet de begroting wel nog goedkeuren en dat loopt niet van een leien dakje. Het ziet ernaar uit dat de internationale geldschieters aandringen op bijkomende hervormingen, wat door de regering wordt afgewezen uit schrik voor meer volksprotest.

De stemming van het budget is gepland op 7 december, daags voor een nieuwe vergadering van de eurogroep.