Honderden mensenrechtenadvocaten zakken af naar Ferguson in afwachting van uitspraak

Honderden Amerikaanse mensenrechtenadvocaten zijn afgezakt naar Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri. Op het proces tegen de agent die afgelopen zomer de 18-jarige zwarte Michael Brown doodschoot, zal de jury heel binnenkort een uitspraak doen of de agent zal vervolgd worden. De advocaten zullen er op toezien dat politieagenten geen geweld gaan gebruiken tegen betogers.

De sfeer in Ferguson is opnieuw erg gespannen. De burgemeester heeft in de aanloop naar de nakende beslissing op het proces veiligheidsmaatregelen getroffen. Gisteren werden enkele betogers opgepakt omdat ze een weg blokkeerden. Gesprekken tussen de leiders van de protestbewegingen en de politie zijn ook afgesprongen omdat de politie haar militaire uitrusting niet wil thuislaten.

Op vraag van de belangrijke Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU zijn intussen honderden mensenrechtenadvocaten naar Ferguson afgereisd met een doel: "We zitten in een crisissituatie en we zijn hier om te verzekeren dat de politie de mensen hun frustraties laat uitdrukken en hen niet behandelt als hooligans", klinkt het. "We zijn hier niet enkel om te observeren, maar ook om gerechtszaken aan te spannen indien nodig." De advocaten hebben daarvoor een speciale app meekregen om eventueel politiegeweld vast te leggen.

De familie van Michael Brown roept op tot kalmte. "Iemand anders pijn doen of eigendommen vernietigen is niet het juiste antwoord. We willen niet dat de dood van Michael tevergeefs was. Er moet een positieve verandering komen, verandering die het voor iedereen beter maakt."