Kledingdieven in Torhout hielden dagboek bij met 300 potentiële doelwitten

In Torhout zijn gisteren drie Nederlandse kledingdieven opgepakt. Ze hadden een dagboek bij met 300 potentiële doelwitten. De twee mannen en een vrouw liepen tegen de lamp toen ze door de politie werden klemgereden. Het trio werd opgemerkt toen ze verkeerd reden bij een omleiding in het centrum van de stad.

Een politiepatrouille in de buurt volgde het voertuig, waarvan de inzittenden zich verdacht gedroegen. Het kwam tot een achtervolging die eindigde op de parking van een garage langs de Noordlaan, waar de Nederlanders hoopten te ontkomen aan de politie.

In het voertuig van de drie werd niet alleen voor 3.000 euro aan kledingstukken, nog voorzien van de labels van de merken, aangetroffen maar ook apparatuur om veiligheidslabels van kledingstukken te verwijderen. De vrouw in het gezelschap droeg bovendien een dievenjas.

De alerte agenten trokken echter grote ogen toen ze in de wagen ook een soort dagboek vonden waarin de adressen van maar liefst 300 winkels stonden genoteerd: allemaal zaken die de verdachten al bezocht hadden of van plan waren te bezoeken. Aantekeningen zoals ‘die zaak is al verkend met pruiken’ en ‘het is niet meer aangewezen om nog eens langs te gaan wegens te groot risico’ lieten geen twijfel over de reden waarom de adressen stonden opgelijst.

Intussen konden de verdachten dankzij hun dagboek al gelinkt worden aan een recente diefstal in Izegem en een gelijkaardig feit in de maand maart in Mol. De speurders vlooien nu het hele dagboek uit om te zien voor welke feiten het trio nog in aanmerking komt.

De drie Nederlanders zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Brugge. Ze verschijnen volgende dinsdag voor de raadkamer.