Kunstmestfabriek ADP enige verantwoordelijke van legionella-uitbraak

De kunstmestfabriek ADP is de enige verantwoordelijke voor de grootste legionella-uitbraak in Portugal. Dat heeft het Portugese ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. De uitbraak eiste tot nog toe acht mensenlevens. Het openbaar ministerie gaat nu onderzoeken of de kunstmestfabriek strafrechetlijk kan worden vervolgd.
AFP ImageForum

Ruim een week geleden startte het ministerie een grondig onderzoek begonnen naar de legionellabesmetting. Meer dan 330 mensen raakten besmet met de gevaarlijke bacterie. Dat kunstmestfabriek ADP verantwoordelijk is voor de uitbraak, is een bevestiging van wat de Portugese autoriteiten al vanaf het begin vermoedden.

Het Portugese openbaar ministerie gaat nu onderzoeken of de kunstmestfabriek strafrechetlijk kan worden vervolgd. Enkele tientallen familieleden van de overleden patienten die met de bacterie waren besmet, hebben een proces aangekondigd tegen "de schuldigen".

De bacterie werd gevonden in de koeltorens van drie grote fabrieken in de buurt van Vila Franca de Xira, een stadje op 30 kilometer ten noorden van Lissabon. Behalve bij de kunstmestfabriek werd de legionellabacterie aangetroffen bij een bierbrouwerij en bij de Portugese vestiging van Solvay. De autoriteiten sloegen onmiddelijk alarm. Alle openbare waterinstallaties, waaronder zwembaden en fonteinen, werden gesloten. De koelstorens van de drie fabrieken werden buiten werking gesteld, waardoor de productie vrijwel geheel tot stilstand kwam.

De wereldgezondheidsorganisatie noemde de Portugese uitbraak "zeer zorgwekkend". De bacterie is met name dodelijk bij ouderen en chronische patiënten.