Man leeft 4 jaar met lintworm in de hersenen

Een man in Groot-Brittannië die zijn dokter raadpleegde omdat hij vaak hoofdpijn had en vreemde geuren waarnam, bleek al vier jaar te leven met een lintworm in zijn hersenen.

De Britse patiënt met Chinese roots merkte in 2008 voor het eerst dat er iets niet klopte, toen hij vaak hoofdpijn kreeg, last had van aanvallen en ook vreemde geuren waarnam. De artsen wisten zich geen raad en omdat tests op hiv, syfilis en tuberculose geen uitsluitsel brachten, moest de man ook meermaals onder de scan. 

De artsen stonden perplex toen ze op die scans, die in de loop van 4 jaar werden genomen, een ringvormig patroon opmerkten dat zich verplaatste in de hersenen (zie foto). Uiteindelijk bleek het een lintworm te zijn die zich een weg baande van de ene kant van de hersenen naar de andere kant. De artsen vermoeden dat de parasiet zich in leven hield door simpelweg voedingsstoffen uit de hersenen te absorberen, aangezien de worm zelf geen mond heeft.

In 2012 werd de worm operatief verwijderd. Ondanks de medicatie blijft de man fysieke ongemakken ondervinden van het feit dat de worm 4 jaar lang in zijn hersenen vertoefde.

De parasiet, met de wetenschappelijke naam Spirometra erinaceieuropaei, wordt vooral aangetroffen in amfibieën en schaaldieren in China. In ingewanden van honden en katten kan de parasiet uitgroeien tot een worm van maar liefst 1,5 meter lang. Het gebeurt maar uiterst zelden dat mensen gastheer zijn: sinds 1882 zijn er slechts 1.000 gevallen bekend waarin de worm zich genesteld had in het menselijk lichaam.

Hoe de man de besmetting heeft opgelopen, is nog niet duidelijk. Maar wellicht is hij besmet geraakt tijdens een van zijn vele bezoeken aan China, waar hij mogelijk besmet vlees heeft gegeten of besmet water heeft gedronken.