Meerjarenraming zet Vlaanderen 367 miljoen euro in het rood in 2016

Volgens de meerjarenraming zou Vlaanderen tegen 2016 op zoek moeten naar 366,55 miljoen euro. Daarmee bevestigt Vlaams Begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open VLD) een bericht op Tijd.be. Het gaat om een raming, die ervan uitgaat dat er de komende jaren niets aan het beleid verandert.

De meerjarenraming is een administratief document, dat weergeeft hoe het budget zou evolueren mocht er niets aan het beleid worden bijgestuurd. Op die manier zou Vlaanderen een tekort hebben van 366,55 miljoen euro in 2016, maar een overschot van 924 miljoen in 2019.

De komende jaren neemt de omvang van het budget door de zesde staatshervorming toe, waardoor Vlaanderen steeds meer afhankelijk wordt van economische parameters, stelt het kabinet van Turtelboom. Afhankelijk van de economische groei, of krimp, zal de regering dus moeten bijsturen met nieuwe maatregelen.

"Dit toont alleszins aan dat de huidige hervormingen nodig waren", is te horen bij Turtelboom. "Het wijst op een moeilijke context, en herinnert eraan dat we niet in slaap mogen vallen."

Vlaanderen blijft streven naar een begroting in evenwicht, zoals in het regeerakkoord is opgenomen.