Merkel: "Belgisch programma is ambitieus"

Premier Charles Michel (MR) heeft in Berlijn een bezoek gebracht aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze hadden het uitgebreid over de hervormingen van deze regering. Michel wilde vooral een boodschap van stabiliteit brengen, en België profileren als een betrouwbare om (nog) meer te gaan samenwerken. Merkel van haar kant sprak haar lof uit over het "ambitieuze" Belgische regeringsprogramma.

De nieuwe Belgische regering heeft de duidelijke keuze gemaakt voor structurele economische hervormingen en zal de komende vijf jaar geen energie verspillen aan een nieuwe staatshervorming. België is met andere woorden een stabiel land. Dat is de boodschap die premier Charles Michel heeft meegegeven aan Angela Merkel. Die sprak op haar beurt haar volste vertrouwen uit in de regering-Michel en de geplande hervormingen, die ze "ambitieus en veeleisend" noemde.

Michel en Merkel ontmoetten elkaar enkele weken geleden al in Ieper, maar nu was het dus de beurt aan Michel om zijn Duitse collega te bezoeken. Naar verluidt is Merkel zeer geïnteresseerd in de Belgische politieke situatie, vooral in de aangekondigde hervormingen en de regeringscoalitie zelf. Michel wist haar te vertellen dat België de komende jaren een vastberaden koers zal varen.

"We stoppen al onze energie in de versterking van de economie", luidt de boodschap die Michel overbracht. Maar de ingrijpende hervormingen zullen niet ten koste gaan van de sociale cohesie. "België is een open economie, die nauw verbonden is met de economische en sociale situatie in Duitsland", voegde hij er tijdens zijn afsluitende persconferentie met Merkel aan toe.

"We zijn belangrijke partners"

"Ik wens de Belgische regering veel succes met het realiseren van de hervormingen", zei Merkel, die haar vertrouwen in de nieuwe regering uitsprak. "Ik heb er met veel interesse kennis van genomen."

Op concrete Belgische dossiers, zoals de indexsprong, wilde ze voor de camera's niet ingaan. Merkel en Michel zijn het er in elk geval over eens dat hun landen belangrijke economische partners zijn, die nauw moeten en kunnen samenwerken.

De twee regeringsleiders bespraken concreet onder meer de hervormingen van het concurrentiebeleid, de pensioenen en de arbeidsmarkt in België. Een beetje tegen de verwachtingen in werd veel aandacht besteed aan het TTIP-vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten waarover de Europese Unie aan het onderhandelen is. "Het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan", zei Michel daarover.

Na Rutte, Bettel en Hollande het vierde bezoek

Ook het investeringsplan van de nieuwe Europese Commissie, dat volgende week geconcretiseerd zou worden en in december op de tafel van de Europese staatshoofden en regeringsleiders ligt, kwam ter sprake. België en Duitsland zijn het erover eens dat de prioriteit bij het oplijsten van projecten die Europese steun verdienen, moet gaan naar projecten die arbeidsplaatsen creëren.

Voor hij naar de ambtswoning van Merkel afzakte, bracht Michel in Berlijn een bezoek aan het museum van de Berlijnse Muur in de beroemde Bernauer Strasse. Het is precies 25 jaar geleden dat de Muur viel. "Ik was 13 jaar toen dat gebeurde en ik besefte onmiddellijk dat het iets belangrijks was", blikte Michel terug. "Het was een overwinning van de fundamentele rechten en vrijheden."
Premier Michel legde de voorbije weken al verschillende bilaterale bezoeken af. Hij trok al naar Mark Rutte in Den Haag, naar Xavier Bettel in Luxemburg en naar François Hollande in Parijs.