Obama gaat vijf miljoen illegalen regulariseren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht in een toespraak een reeks maatregelen aangekondigd die onder andere voorzien in de voorlopige regularisering van vijf miljoen illegalen. "We zijn en blijven een natie van immigranten", aldus Obama. Uit Republikeinse hoek komt er zeer veel kritiek omdat Obama volgens hen er de autoriteit niet toe heeft.

Illegalen die al langer dan vijf jaar in de Verenigde Staten wonen en een kind hebben met de Amerikaanse nationaliteit of met een permanente verblijfsvergunning, kunnen aanspraak maken op een werkvergunning van drie jaar. Volgens de administratie van de president zou de maatregel betrekking hebben op iets minder dan de helft van de 11 miljoen illegalen die in de VS wonen.

Volgens Obama ligt het niet in de aard van de Amerikanen om illegalen het land uit te sturen. "We zijn een natie van immigranten", klonk het. "Ze hebben dezelfde dromen en zorgen als wij."

"Kloof groter dan ooit"

Het onvermogen van het Congres om het eens te worden over een hervorming van de immigratiewetten, noopte Obama ertoe het heft in eigen handen te nemen. De Republikeinen, die allesbehalve opgezet zijn met de maatregelen, beschuldigen de president er dan weer van zijn macht te misbruiken en het Congres te omzeilen. "Als er iemand van de Congresleden twijfelt aan mijn autoriteit om dit te doen: dien een wetsvoorstel in."

Volgens de Republikeinen zorgt de beslissing van Obama ervoor dat de kloof tussen Republikeinen en Democraten "groter dan ooit" is. "De Republikeinen zullen nu alle mogelijke stokken in de wielen van Obama proberen steken", zegt VRT-correspondent Tom Van de Weghe. "Waarschijnlijk zullen ze minder budget voorzien voor bepaalde delen van de regering, maar ze mogen ook niet te ver gaan. De latino's, waarover het hier in feite gaat, zijn een groot deel van de bevolking, die in 2016 voor een nieuwe Amerikaanse president moet stemmen", besluit Van de Weghe.