Ophokplicht voor professionele pluimveehouders door vogelgriep

Professionele pluimveehouders moeten in heel België hun pluimvee op stal houden of in de buitenlucht afschermen met netten. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) beslist. De sector reageert tevreden op de beslissing. Wie thuis kippen heeft, wordt "ten stelligste" aangeraden om soortgelijke maatregelen te nemen.

"De bestaande ophokplicht voor professionele pluimveehouders die in natuurgebied liggen, wordt uitgebreid naar alle professionele pluimveehouders over heel België", zegt Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in "Vandaag" op Radio 1.

De beslissing werd genomen nadat in Nederland een derde uitbraak van vogelgriep was vastgesteld en omwille van de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, want in België is op vandaag nog geen uitbraak van vogelgriep vastgesteld.

"We proberen met deze maatregel zoveel mogelijk de introductie van het virus in onze pluimveestapel te vermijden", zegt Busschots voorts. "We willen zoveel mogelijk vermijden dat net zoals in Nederland grote hoeveelheden pluimvee moeten worden afgemaakt.

Deze ophokplicht wordt ook aangeraden aan wie thuis kippen heeft. Wie thuis kippen heeft, maar ze niet in hun hok kan houden, wordt aangeraden om hun ren af te schermen met netten om zo contact met wilde vogels te vermijden.

Minister van Landbouw Borsus benadrukt dat er geen enkel risico is verbonden aan de consumptie van gevogelte.

Voor zowel professionelen als hobbyisten

De volgende maatregelen zijn van toepassing voor alle pluimveehouders, zowel professionelen als hobbyisten:

  • Ontsmetting na elk vervoer van voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren en een bijkomende ontsmetting onder toezicht bij terugkeer uit een risicogebied,
  • Geen onbehandeld oppervlaktewater gebruiken voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels,
  • Voederen en drenken van pluimvee moet binnen gebeuren,
  • Verzamelingen en markten enkel onder voorwaarden.

Sector reageert tevreden

De pluimveesector zelf is tevreden met de ophokplicht. De pluimveehouders waren er zelf vragende partij voor, meldt de Boerenbond. "Er waren al een aantal bedrijven die het deden, maar een algemene maatregel maakt het sowieso gemakkelijker", zegt Wouter Wytynck van de Boerenbond.

Vooral de biologische bedrijven zijn tevreden met de maatregel. "Zij zijn vragende partij om dit te doen, omdat zij verplicht zijn om hun kippen buiten te laten", zegt Wytynck voorts. "Zij moesten wachten op een bevel van de overheid om het niet meer te moeten doen."