Regering bespaart 750 miljoen euro op notionele intrest

De regering-Michel zal volgend jaar zo'n 745 miljoen euro minder moeten uitgeven aan de notionele intrestaftrek. Dat komt door de lage rente, schrijft De Tijd.

De notionele intrestaftrek staat bedrijven toe jaarlijks een rente op hun eigen vermogen van hun belastbare winst af te trekken. Hoe lager de stand van de rente, hoe minder voordeel er is voor de bedrijven. Vanaf volgend jaar kunnen ze volgens de krant nog slechts 1,63 procent van het eigen vermogen aftrekken.

Goed nieuws dus voor de schatkist. Uit de begrotingsdocumenten besluit De Tijd dat de regering rekent op een meevaller van 745 miljoen euro in 2015. Daar bovenop bespaart de regering nog eens 100 miljoen omdat banken het systeem voortaan niet meer mogen toepassen op het eigen vermogen dat ze verplicht moeten aanhouden.