Romeinse schat gevonden in Nederland

In de Nederlandse stad Den Haag is een schat uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologen ontdekten een potje op de plek waar de nieuwe toegangsweg van Den Haag komt te liggen. In dat potje zaten 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een grote verzilverde speld van een mantel en een paar glazen kraaltjes.

De oudste munt in de pot werd geslagen toen keizer Nero regeerde, ergens tussen het jaar 54 tot 68 na Christus. De jongste munten zijn ongeveer een eeuw later gemaakt, onder keizer Marcus Aurelius. In die tijd stond er waarschijnlijk een boerendorp op de vindplaats. Er zijn namelijk sporen van boerderijen gevonden.

"Omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven", meldde de gemeente Den Haag. Wie dat heeft gedaan en waarom, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

De waarde van de schat is niet bekend.