Strafonderzoek naar schietpartij Place Saint-Lambert Luik officieel uitgedoofd

De raadkamer in Luik heeft het strafonderzoek naar de moorddadige schietpartij in Luik van bijna drie jaar geleden nu officieel laten uitdoven. Op 13 december 2011 schoot Nordine Amrani op de place Saint-Lambert vijf mensen dood en verwondde hij 147 anderen, voor hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. Nu het strafrechtelijke luik is afgerond, kunnen de slachtoffers aan de overheid een schadevergoeding vragen.

"Bijna drie jaar na de feiten heeft niemand van de slachtoffers al een cent gezien", zegt meester Alexandre Wilmotte, de advocaat van twee families van slachtoffers. De vergoeding die slachtoffers of hun nabestaanden kunnen vragen bij de commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden zal maximaal 62.000 euro bedragen. "De zorgen en andere kosten van bepaalde slachtoffers zullen dat plafond ruimschoots overstijgen", zegt de advocaat.

Eerder al raakte bekend dat een aantal slachtoffers de Belgische staat willen dagvaarden omdat die de voorwaarden voor de vrijlating van Amrani niet goed heeft opgevolgd. Die dagvaarding komt er wel niet voor januari.