Truckers sluiten blokkades niet uit in strijd tegen sociale dumping

De vakbonden bij het wegtransport schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen sociale fraude. Als de regering tegen het voorjaar geen werk maakt van de strijd tegen sociale fraude, dan dreigen hardere acties. Blokkades en het bezetten van kruispunten worden daarbij, als laatste redmiddel, niet uitgesloten. Dat zegt Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke van ACV Transcom.

De vakbonden bij het wegvervoer strijden al jaren tegen sociale dumping en sociale fraude in de sector. Door de dumpingpraktijken gingen de voorbije jaren 8.000 banen verloren, aldus het ACV. De vakbonden vragen dat er eindelijk een einde komt aan de wantoestanden. "We hebben lang genoeg gewacht. Het wordt hoog tijd dat er iets gebeurt", aldus Sannen.

Concreet zal het ACV - en het roept de andere vakbonden op hen daarin te volgen - al in januari starten met het viseren van transportbedrijven die werken met postbusbedrijven. Dat kan gaan van het informeren van personeel tot bedrijfsblokkades.

Daar stopt het niet mee. De vakbond viseert ook de regering. "Het werk van voormalig staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez moet worden voortgezet. We vrezen dat de nieuwe regering die strijd niet met hetzelfde elan zal voorzetten." Als de regering tegen het voorjaar geen gehoor geeft aan de eisen van de vakbonden om de fraude concreet aan te pakken, dreigen zware acties. "Dat kan leiden tot mogelijk dagenlange blokkades of het bezetten van belangrijke kruispunten", aldus Sannen.

Los daarvan gaan de transportvakbonden ook deelnemen aan de provinciale en nationale acties van het vakbondsfront tegen de besparingen. Er wordt daarbij niet opgeroepen tot het blokkeren van snelwegen. Veiligheid primeert, aldus de vakbond daarover.