UKIP behaalt tweede zetel in Britse parlement

De Britse anti-Europese partij UKIP heeft een tweede zetel behaald in het Lagerhuis. Dat is een veelbetekenende overwinning op de Conservatieven van premier David Cameron, enkele maanden voor de algemene verkiezingen in mei.
AFP
UKIIP-voorzitter Nigel Farage (l) en Mark Reckless (r).

Mark Reckless, die in september nog de deur van de Conservatieven achter zich dichttrok, versloeg zijn concurrent van zijn voormalige partij met iets minder dan 3.000 stemmen verschil in een tussentijdse verkiezing in Rochester and Strood, in het zuiden van het land. Met 42 procent van de stemmen werd de man opnieuw verkozen, deze keer voor UKIP.

Na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten kondigde Reckless aan dat zijn partij een belangrijke rol ("kingmaker") zal spelen tijdens de komende verkiezingen.

Eerder haalde Douglas Carswell, eveneens een ex-lid van de conservatieve partij, al een zetel binnen voor UKIP.

Het succes van UKIP doet de vrees toenemen dat meer en meer conservatieve parlementsleden zullen ijveren voor een "Brexit", waarbij Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Cameron reageerde al op de onvrede in zijn eigen partij en de opkomst van UKIP met de belofte om het vrij verkeer van mensen binnen de EU aan te pakken, in het zicht van een mogelijk referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land in 2017.