Vandermeersch: "Ik ben geen nostalgicus naar het papier"

Peter Vandermeersch maakt zich er geen zorgen over of de krant op papier zal blijven bestaan, maar hij ligt er wel wakker van of het soort journalistiek dat de krant nu brengt zal overleven.

Vandermeersch was vanavond te gast in het Canvas-programma "Alleen Elvis blijft bestaan". Als hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad en vroeger van De Standaard zoekt hij naar oplossingen om de journalistiek ook in het digitale tijdperk kwaliteitsvol én winstgevend te houden.

"Het NRC Handelsblad heeft 200 journalisten in dienst. 80 procent van onze inkomsten komt van de lezers en 20 procent uit advertenties. Als steeds minder lezers bereid zijn om te betalen, kom je in een negatieve spiraal terecht. Als er minder inkomsten zijn, moet je journalisten ontslaan. Dan gaat de kwaliteit van je nieuws achteruit en gaan er weer minder mensen je krant kopen. Vervolgens moet je weer journalisten ontslaan. Dat is een duivelse draaikolk waartegen ik mij op allerlei manieren moet verzetten."

Volgens Vandermeersch heb je een substantieel aantal journalisten nodig om te doen waarvoor de media dienen. "Dat is de controle van de macht", zegt hij. "De media zijn essentieel voor het functioneren van een democratie."

Eigen schuld, omdat we alles gratis op het internet zetten

Vandermeersch werd hoofdredacteur bij De Standaard toen de krantenwereld enkele fikse klappen kreeg. In 2000 is er wereldwijd een knik in de krantenoplages gekomen. Zowel adverteerders als lezers haakten af. "Dat laatste is overigens ook onze eigen schuld, omdat we alles gratis op het internet zetten. Jonge lezers zijn gewoon geraakt aan gratis nieuws", zegt hij.

Volgens hem moet de krantenwereld op zoek gaan naar een manier om toch nog lezers te vinden die bereid zijn om te betalen voor journalistiek werk. "Ik ben geen nostalgicus naar het papier", zegt hij. "Als het makkelijker is voor mensen om journalistiek tot zich te nemen op een iPad of op de binnenkant van een bril, laat het ons dan vooral doen."

"Mijn lot ligt in handen van de redactie"

Vandermeersch werd zo'n vijf jaar geleden hoofdredacteur bij het NRC Handelsblad. Die krant is momenteel in handen van een investeringsmaatschappij die de krant te koop heeft gezet. Het Mediahuis, waar onder meer De Standaard onder valt, is in verregaande onderhandelingen om het NRC Handelsblad te over te nemen. Vandermeersch maakt zich niet echt zorgen over zijn toekomst. "Bij het NRC Handelsblad kiest de redactie wie hun hoofdredacteur wordt. Mijn lot ligt dus in de handen van de redactie", zegt hij.

Meest gelezen