Verplicht Europa Google om op te splitsen?

In het Europees Parlement zou een voorstel op tafel liggen om de internetgigant op te splitsen. Dat meldt de Britse zakenkrant The Financial Times. Volgens het voorstel zou Google de zoekmachine moeten loskoppelen van de andere Google-diensten.
AP2012

Het voorstel waar The Financial Times het over heeft is van de hand van de christendemocraat Andreas Schwab en de liberaal Ramon Tremosa. Volgens het voorstel heeft Google de afgelopen 5 jaar geen enkel adequaat voorstel gedaan om de ongerustheid van de Commissie te temperen. "Een van de opties die de Commissie zou kunnen overwegen, is het opsplitsen van de hoofdactiviteiten van Google", klinkt het in het voorstel.

Google misbruikt volgens de Europese Commissie immers zijn machtspositie door andere Google-diensten rechtstreeks vanuit de populaire zoekmachine aan te bieden. In het voorstel wordt de vergelijking gemaakt met Microsoft die sinds 2010 van Europa gebruikers van het besturingssysteem Windows de keuze moet laten tussen verschillende internetbrowsers. Microsoft maakte immers volgens de Commissie misbruik van de marktdominantie van Windows voor het verspreiden van Internet Explorer.

Daarnaast wordt Google in het voorstel verplicht om concurrenten prominenter aan te bieden in de zoekresultaten. Het voorstel zou de druk op de Europese Commissie zo groot maken dat ze niet anders zouden kunnen dan de druk op Google te vergroten. Het Europees Parlement heeft zelf immers niet de macht om bedrijven te verplichten om op te splitsen, maar heeft wel steeds meer invloed op de Europese Commissie die dat wel kan.

Het is niet helemaal duidelijk hoe groot de kans is dat het voorstel het uiteindelijk haalt. Volgens The Financial Times scharen zowel de christendemocraten als de socialisten zich achter het voorstel. De eindversie van het voorstel zou pas begin volgende week klaar zijn.