Vogelgriep in Nederland breidt zich uit

In Nederland is nu al bij 2 bedrijven in de gemeente Kampen, in de oostelijke provincie Overijssel, vogelgriep vastgesteld. De bedrijven worden geruimd, net als een ander bedrijf dat zich binnen een straal van 1 kilometer bevindt. In dat laatste bedrijf gaat men preventief tot slachten over. "We nemen geen risico meer", klinkt het.
Een van de bedrijven in Kampen, waar vogelgriep is vastgesteld.

Vanmorgen werd vogelgriep vastgesteld in een zogenoemd vermeerderingsbedrijf met 10.000 kippen. Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken gaat het om een H5-variant, maar welke precies wordt nog onderzocht.

Meteen was het alle hens aan dek, want in een straal van 10 kilometer liggen 34 andere bedrijven die meteen aan een controle werden onderworpen. In een ervan, een bedrijf met 15.000 eenden, zijn ook symptomen van vogelgriep vastgesteld. In beide bedrijven wordt het pluimvee geruimd. Voor alle zekerheid wordt een derde bedrijf dat binnen een straal van 1 kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. "We nemen geen risico meer", klinkt het bij het Nederlandse "Voedselagentschap" NVWA.

Het lijkt er dus op dat de vogelgriep zich verder lijkt uit te breiden. Zondag werd er al een variant vastgesteld op een bedrijf met 150.000 kippen in Hekendorp. Gisteren dook de ziekte op in een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar. Daar werden zo'n 43.000 kippen vergast.

Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven in Kampen contact hebben gehad met de boerderij in Hekendorp, waar het eerste geval van vogelgriep zich deze week voordeed. "Maar het is hier een zeer waterrijke omgeving, dus misschien hebben andere vogels er ook iets mee te maken", aldus de Kampense burgemeester Bort Koelewijn en de NVWA.

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) IJsselland deelt griepremmers en antivirusmiddelen uit in het nu afgesloten gebied in Kamperveen. Volgens de GGD is van vogelgriep type H5N8 nog nooit iemand in de wereld ziek geworden, maar omdat in Nederland ook de gewone wintergriep rondwaart, bestaat de vrees dat uit de combinatie van beiden een nieuw griepvirus kunnen ontstaan.