Zeldzame tweekleurige vleermuis vaker waargenomen

De zeldzame tweekleurige vleermuis is in ons land nog nooit zo vaak waargenomen als dit najaar. Dat meldt Natuurpunt in een persbericht. De soort is dit najaar al 7 keer waargenomen. Opmerkelijk, want het totale aantal waarnemingen ooit staat in ons land op slechts 40.

De tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus) komt voornamelijk voor in Centraal- en Oost-Europa. De soort wordt geassocieerd met kliffen, rotsachtige plaatsen en verstedelijkt gebied met hoge gebouwen. Ze dankt haar naam aan het scherpe kleurcontrast tussen de zwartbruine rug en de witgrijze buik.

De soort is nog maar 40 keer waargenomen in ons land. De eerste keer was in de jaren 50, daarna opnieuw in de jaren 80 en 90. Sinds kort lijkt het aantal waarnemingen echter te pieken. De laatste weken waren er waarnemingen in Oostende, Oostduinkerke, Lier en Stabroek. Ook in Gent en Berlare dook de soort op. Het totale aantal waarnemingen staat dit najaar al op 7.

Natuurorganisatie Natuurpunt nuanceert wel de toename in het aantal waarnemingen. "We mogen niet zomaar uitgaan van een toename, want sinds kort wordt er iets harder dan vroeger naar de soort gezocht."