"Hoe kan ik nu boos zijn op hem?"

BAFTA, Saturn, Young Artist. Het zijn maar enkele van de vele prijzen die actrice Scarlett Johansson tot hier toe gewonnen heeft, naast een karrenvracht aan nominaties voor bijvoorbeeld een Golden Globe of Teen Choice Award. Bovendien prijkt ze al jaren in lijstjes van mooiste en meest sexy vrouwen in Hollywood. Daar heeft zeker het "incident" voor de uitreiking van de Golden Globes in 2006 mee bijgedragen. Johansson, die vandaag 30 wordt, kreeg toen de grijpgrage hand van interviewer/designer Isaac Mizrahi onder een van haar borsten.

De nauwsluitende jurk die Johansson toen droeg deed Mizrahi, die openlijk homoseksueel is, zich afvragen of ze wel een bh droeg. Nadat hij een van haar borsten aangeraakt had, jubelde hij van "Ik heb Scarletts borsten aangeraakt! Ik heb Scarletts borsten aangeraakt!" Johansson zelf deed alsof ze ermee kon lachen en reageerde later dat de stunt van Mizrahi "van slechte smaak" getuigde en dat het "helemaal niet zo opwindend was als achteraf wel leek".

Maar Johansson bleek al snel vergevensgezind. Zo vertelde ze in maart 2006 op celebritywebsite Ace Showbizz: "Maar ik ben helemaal niet boos op hem. Ik zie hem als iemand die aan het begin van een tv-carrière staat en hij heeft nu een soort van opwindend moment gecreëerd. Ik kan daarom niet lastig zijn op hem."

Toch bleef het incident hen achtervolgen. Mizrahi op nieuwswebsite New York Times in 2012: "Op het moment zelf, had ik zoiets van: Scarlett is een grappig meisje en ik wil weten wat ze draagt. Maar mocht iemand aan mijn edele delen komen, ja, dan zou ik hem een slag in het gezicht geven. Behalve als het een dokter is natuurlijk."

Eind 2013 kwam het voorval weer ter sprake, nu in het Canadese praatprogramma Tonight: "Het had voor mij helemaal niets vies. Ik wilde gewoon weten of ze een bh droeg. Of er enige ondersteuning onder haar topje was? Toen ik haar aanraakte, bleek ze plots verrast. Vanaf dan werd het almaar zotter. Het haalde zelfs de voorpagina van een krant in India."

"Maar wanneer ik met een model werk, doe ik dat voortdurend. Dat is de gewoonste zaak van de wereld. Zoals de dokter die vraagt om te kuchen. Of wanneer iemand je een hand geeft. Maar dat was het natuurlijk niet. Als ik erop terugkijk, denk ik er nu ook zo over. Ach, het was eigenlijk een eigenaardige, vreemde samenloop van omstandigheden."

In een interview met nieuwssite NPR enkele maanden geleden omschreef Johansson het incident als een "out of body experience": "Het laatste wat je tijdens een interview verwacht is dat iemand je borsten aanraakt. Maar misschien nodigde mijn jurk zoiets wel uit? Ik weet het niet."

AP2006

lees ook