"In 2015 toch nog Amerikaanse gevechtsmissie in Afghanistan"

De Amerikaanse president Barack Obama voorziet voor zijn soldaten in Afghanistan een grotere missie dan oorspronkelijk gepland. Dat schrijft The New York Times. De soldaten zouden actief gaan meevechten, onder meer tegen de taliban.

In mei had de president nog aangekondigd dat de VS eind dit jaar de gevechtsmissie in Afghanistan wilde beëindigen. 9.800 soldaten zouden nog achterblijven, maar alleen om ondersteuning te bieden aan het lokale leger en om Afghaanse militairen te trainen.

Volgens de militaire en politieke bronnen van de krant is Obama nu toch op die beslissing teruggekomen. De president wil de soldaten ook volgend jaar actief inzetten tegen de taliban en tegen andere militante groeperingen die een bedreiging vormen voor de Amerikaanse soldaten en de Afghaanse regering. De beslissing van Obama houdt ook het verlenen van luchtsteun in, via gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en drones, zo klinkt het nog.

Obama onder druk na opmars IS

De plotse ommekeer komt er wellicht na de opmars van de terreurgroep IS in Irak. Obama krijgt de kritiek dat hij de Amerikaanse troepen daar zou hebben teruggetrokken op een moment dat het Iraakse leger nog niet in staat was om de aanvallen van terreurorganisaties het hoofd te bieden. Bovendien lijkt de huidige Afghaanse president, Ashraf Ghani, meer open te staan voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen dan zijn voorganger Hamid Karzai.

Er bevinden zich momenteel nog 27.000 VS-soldaten in Afghanistan. Op het hoogtepunt van de Amerikaanse operatie waren dat er meer dan 100.000.