"Verbod op verkoop is grote opdoffer voor onze beurs"

Ook het internationale Pels- en Pluimdierensalon dit weekend in Affligem voelt de maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Op de beurs mogen geen dieren verkocht worden en exposanten uit Nederland zijn geweigerd. "Een grote opdoffer", zegt de organisatie.

Van de 4.800 dieren die dit weekend zouden worden tentoongesteld, zijn er 300 geweigerd omdat de eigenaars afkomstig zijn uit Nederland. Onder de geweigerde dieren zitten 160 Brahma's, één van de meest imposante hoenderrassen ter wereld. Dit weekend zou het Europees raskampioenschap van deze soort beslecht worden in Affligem.

Dat er geen dieren mogen verkocht worden is een "grote opdoffer" voor de organisatoren. "Onze beurs staat internationaal bekend bij heel wat verkopers en kopers", aldus Lars Van Droogenbroeck van de organisatie. "Vandaag hebben we al mensen uit Duitsland en Frankrijk moeten uitleggen dat de verkoop verboden is. Zij kwamen speciaal hiervoor naar Affligem, dus dat is heel jammer natuurlijk, maar er is begrip."

Het salon gaat dus door, maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen genomen. "Wij hebben heel streng alle maatregelen van het voedselagentschap gevolgd, met ontsmettingsmatten aan ingang en uitgang", zegt Van Droogenbroeck.