Beke: "ABVV is impotent geworden om akkoorden te sluiten"

CD&V-voorzitter Wouter Beke haalt zwaar uit naar de socialistische vakbond ABVV. "Er is een socialistisch syndicalisme dat impotent is geworden om nog akkoorden te maken", zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad. Beke laat in één adem weten dat zijn partij de strijd voor een vermogenswinstbelasting niet opgeeft.

In de aanloop naar de eerste maandagstaking lopen de sociale spanningen weer op. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tast via discrete contacten met werkgevers en vakbonden af hoe het sociaal overleg kan opgestart worden. Maar zijn partijvoorzitter Wouter Beke klinkt niet optimistisch.

Vooral het ABVV krijgt een veeg uit de pan. Daar is men niet in staat om akkoorden te sluiten, zegt Beke. "De vakbonden zullen moeten duidelijk maken welke plaats ze nog willen hebben in het sociaal overleg. Bij sommige vakbonden koester ik weinig illusies. Ook onder Di Rupo kon het ABVV geen akkoorden sluiten, het ACV wel. Er is een socialistisch syndicalisme dat impotent is geworden om nog akkoorden te maken."

Volgens Beke is er ruimte voor overleg, maar de bonden moeten wel rekening houden met de verkiezingsuitslag. "Zowel qua pensioenen, werk of ambtenaren moet er nog heel wat overlegd worden. Maar er is ook zoiets als de democratie. De kiezer heeft gesproken en op basis daarvan is een meerderheid gezocht. Daar moet ook rekening mee gehouden worden."

"Van Overtveldt zal initiatieven moeten nemen"

In het interview laat Beke voorts verstaan dat de liberalen en de N-VA er niet moeten op hopen dat CD&V de vermogenswinstbelasting laat vallen. Zijn partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens laat in gesprekken met verschillende kranten dezelfde boodschap optekenen.

Volgens Beke gaat het om een kwestie van rechtvaardigheid. "Zeker nu met LuxLeaks en Marc Coucke. Als ik bij de mensen protest hoor, is het vooral dat. Niet zozeer de indexsprong. Maar wel dat zij een inspanning moeten doen en anderen niet."

De CD&V-voorzitter argumenteert dat een tax shift -evenwel zonder de term vermogenswinstbelasting te vernoemen- wel degelijk vermeld staat in het regeerakkoord. "Wij zijn een loyale partner en we zullen het regeerakkoord uitvoeren, maar dan wel volledig. Ook dit hoofdstuk. (...) De principes staan erin. En de liberalen hebben het met veel enthousiasme goedgekeurd."

Op welke manier de vermogens meer moeten bijdragen, zegt Beke niet. Hij rekent op de medewerking van N-VA-minister Van Overtveldt. "Elke minister moet zijn deel van het regeerakkoord uitvoeren en de minister van Financiën zal daartoe initiatieven moeten nemen."