Bijna 700 vluchtelingen gered in Libische wateren

Bij verschillende reddingsoperaties in Libische wateren zijn de voorbije 48 uur in totaal 691 vluchtelingen gered die in de Middellandse Zee in de problemen waren gekomen. Dat meldt de Italiaanse kustwacht zaterdag.
imago/Xinhua

Het Italiaanse kustwacht-schip Gregoretti, dat tussen Sicilië en Libië moet toezien op de visserijactiviteiten, heeft sinds donderdagnacht vijf reddingsoperaties op zee moeten uitvoeren. Er werden 520 vluchtelingen gered, die verspreid over meerdere rubberbootjes probeerden om Italië te bereiken.

Zowat 60 zeemijl (ongeveer 110 kilometer) ten noorden van Tripoli hadden daarnaast nog twee koopvaardijschepen op noodoproepen gereageerd. Zij wisten nog eens 78 en 93 vluchtelingen in veiligheid te brengen. Een van de immigranten zei dat zijn broer in de zee was verdwenen. Daarop werd nog een zoekoperatie opgezet, maar daarbij werd niemand teruggevonden.

De nationaliteit van de vluchtelingen werd niet bekendgemaakt.

Sinds begin deze week hebben de Italiaanse zeevaartautoriteiten al meerdere duizenden vluchtelingen moeten redden. In totaal hebben sinds begin dit jaar al meer dan 150.000 vluchtelingen geprobeerd om via de Middellandse Zee Italië te bereiken.