Corruptie-onderzoek bij autokeuring Vorst en Anderlecht

Het parket bevestigt dat er gisteren 36 huiszoekingen plaatsvonden in het kader van een corruptie-onderzoek bij de technische autokeuring van Anderlecht en Vorst. De kranten van Sudpresse hadden daar eerder over bericht.

De huiszoekingen gebeurden in de kantoren van de keuringscentra, maar ook in de woningen van een dertigtal medewerkers. Zij zouden zich hebben laten omkopen bij de aflevering van groene kaarten, wat sommigen tot een dubbel maandloon opleverde. Dertig personen werden op bevel van de Brusselse onderzoeksrechter Sophie Grégoire ondervraagd.

"Dit is van een enorme omvang en houdt misschien niet op bij de centra die vandaag geviseerd worden", verklaarde de woordvoerster van het parket aan de krant "La Capitale". "De gevolgen voor de veiligheid op de weg kunnen zeer ernstig zijn."

Voor de huiszoekingen waren 160 leden van de federale gerechtelijke politie van Brussel opgetrommeld.

Het is niet de eerste keer dat het centrum in Anderlecht in opspraak komt. In het jaar 2003 werden 27 beklaagden schuldig bevonden aan corruptie voor feiten die zich voordeden tussen de jaren 1990 en 2000. Twee van hen kregen een effectieve celstraf.