Internationale code voor scheepvaart in poolgebieden vastgelegd

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft een code aangenomen die dwingende voorschriften bevat voor schepen die zich in polaire gebieden in het water bevinden. De "Polar Code" betekent een "historische stap" voor de veiligheid van de scheepvaart en de bescherming van het milieu, zo zegt de IMO.
The Associated Press2012

Door de toename van de scheepvaart in de poolgebieden, was het volgens de IMO noodzakelijk om daar een internationaal juridisch kader voor te scheppen. Als gevolg van de klimaatverandering, zijn de ijsoppervlaktes in die gebieden namelijk afgenomen. De doorgangen die daardoor gedurende enkele weken aan de Noordpool ontstaan, zijn erg gegeerd bij reders die er een mogelijkheid in zien om hun scheepvaartroutes in te korten.

De code is volgens de IMO belangrijk "voor de bescherming van de schepen, opvarenden en bemanningsleden die in extreme omstandigheden in de wateren aan de twee polen varen", zo meldt de organisatie.

De bedoeling is dat de Polar Code op 1 januari 2017 in werking zal treden.

Meest gelezen