Jetair heeft noodplan klaar voor stakingsdagen

Er dreigt de komende weken hinder op de luchthaven van Zaventem. Op de regionale stakingsdag in Vlaams-Brabant op 8 december en de nationale op 15 december kan het vliegverkeer verstoord zijn. Jetair heeft alvast een noodplan klaarliggen, zegt de touroperator. Ook op de andere luchthavens in ons land is hinder mogelijk.

"Er is nog geen enkele officiële bevestiging dat er problemen zouden kunnen zijn op de luchthavens. Maar voor 15 december zijn wij ons back-up-plan al aan het voorbereiden. Het eerste dat we gedaan hebben, is het vluchtplan voor 15 december aanpassen om het aantal vluchten te beperken. De reizigers zijn daarvan al op de hoogte gebracht", zegt Hans Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair.

"En indien er zich problemen zouden voordoen op een van de stakingsdagen, dan hebben wij als luchtvaartmaatschappij in het verleden al voldoende bewezen dat we door zelf bepaalde diensten uit te voeren (catering en bagageafhandeling, red.) of door vluchten af te leiden naar luchthavens net over de grens, we de hinder voor onze reizigers tot een minimum kunnen beperken."

Naast Jetair beperken ook de andere grote touroperators de vluchten op de stakingsdagen en ze zoeken naar alternatieve luchthavens (zoals Eindhoven of Lille) of alternatieve vertrekdagen om de hinder zoveel mogelijk te ontwijken.

Regionale stakingen

Ook de andere luchthavens vrezen voor hinder. Voor nu maandag (24 november) waarschuwt de luchthaven van Charleroi voor vertragingen, door de regionale stakingsdag in de provincie Henegouwen. De luchthaven raadt reizigers aan via de website op de hoogte te blijven van de situatie.

Ook in de provincie Antwerpen wordt maandag gestaakt, waardoor het vliegverkeer in Deurne verstoord kan zijn. De luchthaven van Luik kan hinder ondervinden op 1 december, door de provinciale stakingsdag daar.