Nederlanders gaan borstimplantaten registreren

In Nederland gaan plastisch chirurgen vanaf januari beginnen met de registratie van borstimplantaten. Dat laat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) weten. Als er achteraf problemen zijn met die implantaten, moeten vrouwen snel kunnen worden opgespoord. Nu is dat soms moeilijk.

De registratie van borstimplantaten zal gebeuren in een landelijk register waarin ook kunstheupen en pacemakers worden opgenomen. In het register zal te zien zijn wie welk implantaat heeft gekregen, wanneer het is ingebracht en of het er eventueel opnieuw is uitgehaald. De registratie van borstimplantaten is alleen verplicht voor plastisch chirurgen, niet voor cosmetisch chirurgen. René van der Hulst, voorzitter van de NVPC, hoopt dat de registratie verplicht wordt voor iedereen.

Lekkende PIP-implantaten

De aanleiding voor het register is de zaak met de lekkende PIP-implantaten, begin 2012. Ruim 1000 Nederlandse vrouwen hadden die, maar ze waren moeilijk terug te vinden. Ook in ons land en in Frankrijk hadden vrouwen implantaten van minderwaardige kwaliteit gekregen. De oprichter van PIP, Jean-Claude Mas, werd eind vorig jaar tot vier jaar cel veroordeeld wegens grootschalig bedrog. Het Franse bedrijf is tussen failliet.