Portugese ex-premier Socrates opgepakt voor fraude

De Portugese ex-premier José Socrates is gisteravond opgepakt op verdenking van fraude. Dat heeft het openbaar ministerie in Lissabon gemeld. Naast Socrates zijn nog 3 anderen opgepakt. De 57-jarige politicus, die tussen 2005 en 2011 eerste minister was, verschijnt vandaag voor de onderzoeksrechter.

Het onderzoek tegen Socrates, een topman van de socialistische partij, gaat over belastingfraude, witwaspraktijken en corruptie. Er zijn huiszoekingen uitgevoerd op verschillende plaatsen. Twee van de drie andere gearresteerden zijn ondernemers die bevriend zijn met de oud-premier. Socrates heeft nog niet gereageerd op beschuldigingen.

Het zijn overigens woelige tijden in de Portugese politiek. Vorige week nog moest minister van Binnenlandse Zaken Miguel Macedo opstappen nadat zijn naam was genoemd in een fraudezaak. Een aantal ambtenaren zou gefraudeerd hebben met de zogenoemde "gouden visums" waarmee de Portugese regering rijke buitenlanders wil aantrekken.

"Arrestatie is geen verrassing voor Portugezen"

"De arrestatie van Socrates is voor de meeste Portugezen niet verrassend", zegt José da Silva, VRT-correspondent in Portugal. "Al jarenlang werd de naam van de oud-premier genoemd in verschillende corrruptiezaken. Zo zou Socrates smeergeld hebben gekregen in ruil voor de bouw van een outletcentrum in de buurt de buurt van Lissabon en werd hij verdacht van het aannemen van steekpenningen van een schroothandelaar die onlangs is voordeeld voor corruptie."

"Ook heeft de oud-premier nooit kunnen verklaren hoe zijn moeder aan het geld kwam om drie luxeappartementen op te kopen in het centrum van Lissabon. Vrijwel iedere maand verschenen berichten in de Portugese pers over de miljoenen die Socrates op geheime rekeningen had liggen. De socialistische oud-premier ontkende stellig dat hij ooit steekpenningen had aangenomen, laat staan dat hij miljoenen euro's zou hebben."

"Wat hij niet wist, is dat de Portugese politie en de fiscus maanden geleden in het diepste geheim met een onderzoek waren begonnen. Sommige Portugese kranten spreken van "zeer hard" bewijs tegen de oud-premier", besluit Da Silva.

Wie is José Socrates?

José Socrates is burgerlijk ingenieur van opleiding. In 1987 wordt hij voor het eerst verkozen in het parlement. Vier jaar later schopt hij het tot secretaris-generaal van de PS, en tussen 1995 en 2002 is hij minister in de regeringen van Antonio Guterres. Wanneer de PS in 2002 naar de oppositiebanken wordt verwezen, wordt Socrates oppositieleider.

In 2005 wordt hij premier, nadat zijn PS bij de verkiezingen een absolute meerderheid behaalt in het parlement. Vier jaar later wordt Socrates herkozen, maar zijn partij verliest wel stemmen, waardoor hij met een minderheidsregering moet regeren. In 2011 wordt hem dat fataal. De oppositie weigert om zijn besparingsplannen goed te keuren, waarna Socrates het ontslag aanbiedt van zijn regering. Enkele weken later moet Portugal, dat zwaar te lijden heeft onder de financiële crisis, noodhulp vragen aan Europa.