Tuchtonderzoek tegen "sheriff van Gavere"?

Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft samengezeten met Hugo Leroy (Open VLD/VOG), de burgemeester van Gavere. Aanleiding voor het gesprek waren enkele uitspraken van de burgemeester in Het Laatste Nieuws over wapens. De 74-jarige Leroy, ook bekend als "de sheriff van Gavere", is tegen camerabewaking in zijn gemeente en raadt zijn bewoners aan om zelf een wapen in huis te halen.

"Hoe meer mensen een wapen in huis hebben, hoe minder inbrekers zullen toeslaan", zei Leroy in de krant. Ook verklaarde hij eerst op een inbreker te zullen schieten, en daarna in het plafond om het schot als zelfverdediging te kunnen verschonen.

Donderdagnamiddag had Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers een gesprek met Leroy. Over de inhoud wil zijn kabinet niets kwijt, maar het verslag werd gisterennamiddag al naar Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) gestuurd. De minister moet op basis daarvan oordelen of Briers een tuchtonderzoek dient te voeren.

In 2009 liet Leroy zich opmerken in het tv-programma "Man bijt hond" (zie video onderaan). Vanuit zijn slaapkamer toonde hij Vlaanderen zijn wapens en ensceneerde samen met zijn vrouw hoe ze een inbreker te lijf zouden gaan. Wijlen gouverneur André Denys liet hem toen weten dat zijn optreden niet strookte met de waardigheid van het burgemeestersambt.

Net als toen krijgt de burgemeester ook nu felle kritiek over zijn visie op wapendracht. Het is afwachten of minister Homans gouverneur Briers de opdracht geeft om een tuchtonderzoek op te starten. De bestuurscoalitie in Gavere sprak eerder af dat Leroy, die sinds 1998 burgemeester is, aanblijft tot 1 augustus 2015, nadien neemt zijn partijgenoot en eerste schepen Denis Dierick de sjerp over.